ALGEMENE VOORWAARDEN 

Deze algemene voorwaarden zijn van Prosolutions Diensten B.V.
ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 91616263
gevestigd te Bergen en kantoorhoudende te (1865 AK) Bergen aan Zee aan de Transvaal 22.

Artikel 1 Algemeen
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die aan Opdrachtnemer opdracht heeft gegeven tot het verrichten van werkzaamheden.
  • Opdrachtnemer: Prosolutions Diensten B.V. Al degenen die betrokken zijn bij de uitvoering van de opdracht kunnen een beroep doen op deze algemene voorwaarden.

Artikel 2 Toepasselijkheid

  1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere opdracht tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever. Onder ‘opdracht’ in deze algemene voorwaarden wordt ook verstaan alle vervolg-, gewijzigde, aanvullende of nieuwe opdrachten en alle rechtsbetrekkingen die hiermee verband houden of hieruit voortvloeien. Deze algemene voorwaarden zijn dus ook van toepassing op aanvullende opdrachten en vervolgopdrachten indien naar de toepasselijkheid daarvan niet andermaal wordt verwezen.
  2. Deze algemene voorwaarden gelden voor zover niet schriftelijk anders is overeengekomen.
  3. Opdrachtnemer is gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen waarna de gewijzigde algemene voorwaarden van het moment van wijziging zonder nadere aankondiging van toepassing zullen zijn op lopende en nieuwe opdrachten.
  4. De toepasselijkheid van eventuele algemene voorwaarden van Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Artikel 3 Offerte / opdracht

  1. Overeenkomsten komen uitsluitend tot stand door schriftelijke aanvaarding van Opdrachtnemer, dan wel door uitvoering van een opdracht door Opdrachtnemer. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW zijn uitgesloten.
  2. De uitvoering van de verstrekte opdracht geschiedt uitsluitend ten behoeve van Opdrachtgever. Derden kunnen daaraan geen rechten ontlenen.
  3. Indien twee of meer partijen samen opdracht hebben verstrekt, zijn zij ieder hoofdelijk verbonden om de verplichtingen voortvloeien uit opdracht na te komen.
  4. Opdrachtnemer voert de opdracht uit met zorgvuldigheid die van haar mag worden verwacht. De opdracht houdt echter geen resultaatsverbintenis in, maar een inspanningsverbintenis. Opdrachtnemer kan aldus niet instaan voor het behalen van het beoogde resultaat.
  5. Opdrachtnemer bepaalt de wijze waarop de verleende opdracht wordt uitgevoerd.

Artikel 4 Inschakelen van derden

  1. Tenzij anders overeengekomen worden opdrachten aan derden in het kader van de uitvoering van de opdracht door of namens de Opdrachtgever verstrekt. Op verzoek van de Opdrachtgever kan Opdrachtnemer, voor rekening en risico van Opdrachtgever, als gemachtigde optreden. De ingeschakelde derde dient rechtstreeks te worden betaald door Opdrachtgever, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
  2. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten en/of tekortkomingen (op welke grond dan ook) in de uitvoering van opdracht van deze ingeschakelde derden.
  3. Indien Opdrachtnemer bij de uitvoering van de opdracht in eigen naam derden inschakelt, worden de kosten van die derde in rekening gebracht bij de Opdrachtgever. Ook hier is Opdrachtnemer niet aansprakelijk voor fouten en/of tekortkomingen in de uitvoering van opdracht van deze ingeschakelde derden.
  4. Indien en voor zover door een bij de uitvoering van een Opdracht ingeschakelde derde gehanteerde voorwaarden van toepassing zijn en/of deze derde is gebonden aan voorwaarden of regelgeving welke van toepassing is op de onderlinge rechtsverhouding tussen deze derde en de Opdrachtnemer, kan de Opdrachtnemer de betreffende voorwaarden en/of de betreffende regelgeving eveneens jegens Opdrachtgever inroepen. Voor het overige blijven op de rechtsverhouding tussen Partijen de onderhavige algemene voorwaarden onverkort van toepassing.

Artikel 5 Beëindiging opdracht en opschorting werkzaamheden

  1. Opdrachtnemer kan de opdracht beëindigen indien Opdrachtgever tekortschiet in zijn verplichting tegenover Opdrachtnemer, indien sprake is van conflicterende belangen of indien de voortzetting van de werkzaamheden niet langer in redelijkheid van haar kan worden gevergd.
  2. Indien Opdrachtgever tekortschiet in zijn verplichting tegenover Opdrachtnemer, kan Opdrachtnemer, onverminderd haar beëindigingsbevoegdheid, haar werkzaamheden opschorten.
  3. Bij beëindiging van de opdracht is Opdrachtgever het volledige honorarium verschuldigd voor het reeds verrichte werk.
  4. Indien de opdracht door of vanwege Opdrachtgever, dan wel door of vanwege bij de opdracht betrokken derden, eindigt voordat de opdracht is volbracht of de tijd waarvoor zij is verleend, is verstreken, en de verschuldigdheid van het honorarium afhankelijk is van de volbrenging of van het verstrijken van die tijd, heeft Opdrachtnemer recht op betaling van het volle loon.
  5. Opdrachtnemer is bevoegd haar werkzaamheden op te schorten indien een of meer opeisbare declaraties geheel of gedeeltelijk onbetaald zijn gelaten. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele schade van Opdrachtgever en/of derden ten gevolge van de opschorting van haar werkzaamheden. Opschorting van werkzaamheden laat onverlet de gehoudenheid van Opdrachtgever tot betaling over te gaan van de op dat moment openstaande declaraties, alsook nog te factureren bedragen wegens reeds verrichte werkzaamheden, betaalde voorschotten en gemaakte kosten.
  6. Opdrachtnemer heeft het recht om jaarlijks de tarieven te herzien. Dit gebeurt mede aan de hand van de aanpassing van het prijsindexcijfer zakelijke dienstverlening. Dit lid is niet van toepassing indien een Opdrachtnemer een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en de prijsherziening plaatsvindt binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst.

Artikel 6 Financiën

  1. De kosten welke aan het uitvoeren van de opdracht zijn verbonden zullen in beginsel maandelijks in rekening worden gebracht, tenzij anders is overeengekomen.
  2. Behoudens het overeengekomen honorarium worden ook de kosten die Opdrachtnemer voor de uitvoering van de opdracht maakt, zoals kosten voor kopieën, reis- en verblijfkosten, kosten van advies van derden etc. in rekening gebracht.
  3. Declaraties, andere tussentijdse declaraties en einddeclaraties dienen uiterlijk binnen veertien (14) dagen na factuurdatum te worden voldaan. Vindt betaling niet binnen deze termijn plaats dan is Opdrachtgever in verzuim zonder dat een ingebrekestelling vereist is en zonder dat een beroep tot opschorting of verrekening aan opdrachtgever wordt toegestaan
  4. Voorschotdeclaraties en facturen die kosten van derden inhouden, dienen onverwijld te worden voldaan.
  5. Indien Opdrachtgever niet in staat is om de declaratie binnen de overeengekomen betalingstermijn te voldoen, verzoekt Opdrachtgever vóór het verstrijken van de betalingstermijn schriftelijk, gemotiveerd en onderbouwd om een betalingsregeling. Indien Opdrachtnemer instemt met een betalingsregeling (zij is daartoe niet verplicht) dan wordt deze te allen tijde door haar schriftelijk bevestigd. Betalingsregelingen dienen stipt door Opdrachtgever te worden nagekomen, op straffe van verval, waarbij het verschuldigde bedrag weer direct opeisbaar wordt.
  6. Na het verstrijken van een overeengekomen betalingstermijn is Opdrachtgever in verzuim en (buitengerechtelijke) kosten en wettelijk (handels-)rente verschuldigd.
  7. Indien opdrachtgever een persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf (consument, consumententransacties) worden de buitengerechtelijke kosten berekend overeenkomstig de bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde staffel (de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het bijbehorende Besluit). Daarnaast is Opdrachtgever (consument) verschuldigd de wettelijke rente over het openstaande factuurbedrag met ingang van de dag volgend op de dag die is overeengekomen als uiterste dag van betaling tot en met de dag waarop opdrachtgever de geldsom volledig heeft betaald.
  8. Indien Opdrachtgever een persoon is die handelt in de uitoefening van een beroep op bedrijf (business tot business, zakelijke transactie) worden buitengerechtelijke kosten berekend gelijk aan een bedrag van minimaal 15% van het openstaande factuurbedrag (met een minimum van € 250,- ex BTW), onverminderd het recht op vergoeding van de daadwerkelijk gemaakte juridische kosten (onder meer kosten van rechtsbijstand en griffierecht). Daarnaast is Opdrachtgever (business to business, zakelijke transactie) verschuldigd de gekapitaliseerde rente van 15% over het openstaande factuurbedrag met ingang van de dag volgend op de dag die is overeengekomen als uiterste dag van betaling tot en met de dag waarop Opdrachtgever de geldsom volledig heeft betaald.
  9. In geval van liquidatie, (dreigend) faillissement of surseance van betaling van Opdrachtgever zijn de verplichtingen van Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.

Artikel 7 Beperking van aansprakelijkheid

  1. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat is uitgegaan van de door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
  2. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de Opdrachtgever voortvloeiende schade wegens opschorting van werkzaamheden, onder meer indien de opschorting het gevolg is van het verzuim van Opdrachtgever om tot tijdige betaling van de declaraties van Opdrachtnemer over te gaan.
  3. Derden kunnen aan de inhoud van de verrichte werkzaamheden geen rechten ontlenen. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen vorderingen van derden die stellen schade te hebben geleden door of verband houdende met door Opdrachtnemer ten behoeve van de Opdrachtgever verrichte werkzaamheden. Opdrachtgever is gehouden aan Opdrachtnemer tevens te vergoeden de redelijke kosten van verweer tegen dergelijke aanspraken.
  4. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of tekortkomingen door derden verrichte werkzaamheden. Ingeval de door Opdrachtnemer in het kader van de werkzaamheden ingeschakelde derden hun aansprakelijkheid beperken, is Opdrachtnemer gerechtigd om zonder voorafgaand overleg en mede namens de Opdrachtgever een eventuele aansprakelijkheidsbeperking (of -uitsluiting) van de zijde van de door haar ingeschakelde derden te aanvaarden.
  5. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is beperkt tot het bedrag dat door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt uitgekeerd, vermeerderd met het eigen risico onder die verzekering.
  6. Indien en voor zover, om welke reden dan ook, geen of geen volledige uitkering krachtens bedoelde verzekering mocht plaatsvinden, en Opdrachtnemer ondanks haar aansprakelijkheidsbeperking in beginsel nog enige betalingsverplichting zou hebben, is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer jegens Opdrachtgever alsdan beperkt tot het bedrag dat aan honorarium maximaal in rekening is gebracht een en ander met een maximum van € 5.000,-.
  7. Aansprakelijkheid voor indirecte schade en gevolgschade wordt onder alle omstandigheden uitgesloten.
  8. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden, de redelijke juridische kosten daaronder begrepen, die op enigerlei wijze samenhangen met of voortvloeien uit de werkzaamheden voor Opdrachtgever verricht, behoudens opzet of grove schuld aan de zijde van Opdrachtnemer.
  9. Beperkingen van aansprakelijkheid ten gunste van Opdrachtnemer strekken ook ten gunste van al diegenen die, al dan niet krachtens arbeidsovereenkomst, voor Opdrachtnemer werkzaam zijn of waren.
  10. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van het gebruik van (elektronische) middelen van communicatie, daaronder begrepen schade ten gevolge van niet aflevering of vertraging bij de aflevering van elektronische berichten, onderschepping of manipulatie van elektronische berichten door derden of door programmatuur/apparatuur gebruikt voor elektronische communicatie en overbrenging van virussen en andere kwaadaardige programmatuur. Voorts kan Opdrachtnemer de vertrouwelijkheid van (elektronische) middelen van communicatie niet garanderen.
  11. Hoewel aan de inhoud van de website grote zorg is besteed, aanvaardt Opdrachtnemer geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van onjuistheden of onvolledigheid daarvan. Gegevens op deze internetsite zijn uitsluitend bedoeld ter informatie. De gegevens zijn niet op te vatten of te gebruiken als professioneel advies. Er wordt geen verantwoordelijkheid aanvaard voor handelingen/acties die zijn gebaseerd op gegevens, ontleend aan de website van Opdrachtnemer.

Artikel 8 Reclames

  1. Reclames met betrekking tot declaraties van Opdrachtnemer dienen schriftelijk en op straffe van verval binnen veertien (14) dagen na factuurdatum plaats te vinden.
  2. Reclames met betrekking tot de nakoming van een opdracht dienen schriftelijk en op straffe van verval binnen dertig (30) dagen na ontdekking van de tekortkoming, dan wel uiterlijk binnen dertig (30) dagen na voltooiing van de opdracht, schriftelijk te geschieden.
  3. Opdrachtgever is niet gerechtigd de betaling van de declaraties van Opdrachtnemer op te schorten of de declaraties te betalen door middel van verrekening.

Artikel 9 Intellectuele eigendomsrechten 

  1. Het is Opdrachtgever zonder voorafgaande schriftelijke toestemming niet toegestaan door of namens Opdrachtnemer geproduceerde adviezen, contracten of andere voortbrengselen van de geest al dan niet met inschakeling van derden te verveelvoudigen, te openbaren en/of te exploiteren. 
  2. Opdrachtnemer behoudt zich de rechten en bevoegdheden voor die haar toekomen op grond van de Auteurswet en andere intellectuele wet- en regelgeving.
  3. Opdrachtnemer heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan haar zijde toegekomen kennis op geanonimiseerde wijze voor andere doeleinden te gebruiken.

Artikel 10 Verwerken persoonsgegevens

  1. Opdrachtnemer is verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: “AVG”) voor de persoonsgegevens die zij ontvangt van Opdrachtgevers in het kader van haar dienstverlening. Tenzij anders aangegeven zal Opdrachtnemer deze persoonsgegevens slechts in het kader van dienstverlening verwerken en om te voldoen aan haar wettelijke verplichtingen. Opdrachtgever staat er voor in dat de AVG en overige wetgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens niet worden geschonden door de verstrekking van de persoonsgegevens aan Opdrachtnemer in het kader van de dienstverlening. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer onmiddellijk op de hoogte stellen, indien persoonsgegevens niet meer juist zijn en gerectificeerd en/of verwijderd moeten worden. Opdrachtnemer zal betrokkenen, voor zover wettelijk verplicht, informeren over de verwerking van de persoonsgegevens door Opdrachtnemer conform de AVG en overige toepasselijke wetgeving, conform het privacy statement op de website van Opdrachtnemer. Ingeval er sprake is van een inbreuk in verband met persoonsgegevens welke op grond van artikel 34 AVG door Opdrachtnemer gemeld moet worden aan de betrokkene, zal Opdrachtgever de betrokkene op eerste verzoek van Opdrachtnemer en conform de redelijke instructies van Opdrachtnemer in kennis stellen. Opdrachtgever vrijwaart en stelt Opdrachtnemer schadeloos ter zake van (i) alle schade; en (ii) aan Opdrachtnemer opgelegde boetes door toezichthouders in verband met een tekortkoming in de nakoming van één of meer verplichtingen van de Opdrachtgever uit dit artikel, de AVG en/of andere wetgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens.

Artikel 11 Wijzigingen adres, burgerlijke staat en/of huwelijksgoederenregime 

Opdrachtgever is verplicht om voor de behandeling van de zaak relevante wijzingen (bijvoorbeeld adreswijzigingen, wijzigingen in burgerlijke staat en/of huwelijksgoederenregime, toetreding tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP), het verkeren in staat van faillissement dan wel het onder bewind of curatele te worden gesteld) binnen veertien (14) dagen na wijziging aan Opdrachtnemer schriftelijk te hebben medegedeeld.

Artikel 12 Toepasselijk recht en forumkeuze 

  1. Op de rechtsverhouding tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
  2. Eventuele geschillen, waaronder mede begrepen vorderingen tot schadevergoedingen uit welke hoofde dan ook, zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, tenzij anders schriftelijk is overeengekomen.